(: Salam Ukhuwah & Salam Perjuangan :)

Syukran Jazilan atas kunjungan :D
Semoga apa yang tercoret di sini membawa manfaat pada semua~


more at Islamic-Testi


"Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah pada Tuhanmu dengan hati yang redha dan di redhaiNya maka masuklah kedalam golongan hamba-hambaKu, dan masuklah ke dalam syurgaKu [89:27-30]


Wednesday, February 17, 2010

kuning dan putih?

بسم الله الرحمن الرحيم

analogi telur dengan kita...
antara kuning dan putih telur...mana yang lebih penting?




–> basically egg yolk paling penting sebab dia laa nanti yang nak jadi anak ayam tu, but then without the egg white, dari mana boleh ia dapat sumber segala food itu kan?…. jangan nak jawab kulit telur aaa, pelangkung karang :P

itu lah tafsiran tak resmi yang suruh kita semua ni “mengejar akhirat tapi jangan tinggalkan dunia”. kita buat sesuatu dengan aim dalam kepala sentiasa untuk perkiraan/penghisaban akhirat, maknanya melihat dunia dari jendela akhirat. apa-apa yang ada di dunia ni are tools untuk kehidupan abadi di akhirat nun, sama je macam ijazah doctor ni. ia hanyalah satu tools untuk melaksanakan tanggungjawab asal manusia; jadi hamba dan khalifah. dia berbeza tau dengan “kejar dunia tapi tak tinggalkan akhirat”! jeng jeng, fikir jangan tak fikir.

i can still remember satu waktu where i was asked why do i want to be a doctor. jawapan skema zaman kekanak riang: nak tolong orang. orang tu bidas saya balik, dia kata, “come on, kalau betul nak tolong orang sebanyak2nya, join the NGO then. jadik sukarelawan. kenapa kene jadik doctor??”
terdiam eden. menyampah orang bidas2 ni kan. penat nak fikir. heheh.


jadi back to our analogy.

kiranya andai laa telur kuning tu macam manusia kan i.e. ada nafsu dan cita-cita. dia still membesar menjadi anak ayam inshaAllah..sebab itu memang fitrah Allah jadikan. time baby lagi kita dah belajar menstabilkan diri time berjalan, dah belajar yang api itu panas, dah belajar makan itu mengenyangkan (susah laa nak eja perkataan ni) dan banyak lagi. sebab itu fitrah —> ‘HOW’ kepada cara kita hidup. itu laa maksud title tuh.

embrio ayam tu nanti pulak akan gunakan egg white tu utk capai matlamat yg satu i.e. jadi anak ayam yg nanti membeso jadi ayam tua. kiranya kita manusia Allah dah jadikan darah supaya dipam oleh jantung untuk perfuse semua cells and organs i.e. mereka patuh kepada Allah yang menciptakan mereka sebegitu. Allah dah tetapkan kalo kita hypovolaemic hypotension, vasovagal syncope is likely to happen sebab nak selamatkan cik otak from ischaemic injury…tapi terpulang pada manusia nak gunakan anggota badan dan otaknya, yang di’perfuse oleh darah yang taatkan perintah Allah kepada tujuan apa. inilah maksud ‘WHY’…
andai ‘WHY’ itu lari dari paksi matlamat sebagai hamba dan khalifah, jadilah kita orang yang mengabaikan perintah Allah dan pecah amanah!

sumber muntalaq blog

4 comments:

nurul fatihah amir said...

ukhti ku

boleh tak kalu akak nak jawab???
xdelah

just nak share kita harus tinggi matlamat dan gandingkan ia dengan istiqamah dalam ibadah

sudah pasti kita bakal menjadi murobbi terbaik

nurul fatihah amir said...

–> basically egg yolk paling penting sebab dia laa nanti yang nak jadi anak ayam tu, but then without the egg white, dari mana boleh ia dapat sumber segala food itu kan?…. jangan nak jawab kulit telur aaa, pelangkung karang :P

itu lah tafsiran tak resmi yang suruh kita semua ni “mengejar akhirat tapi jangan tinggalkan dunia”. kita buat sesuatu dengan aim dalam kepala sentiasa untuk perkiraan/penghisaban akhirat, maknanya melihat dunia dari jendela akhirat. apa-apa yang ada di dunia ni are tools untuk kehidupan abadi di akhirat nun, sama je macam ijazah doctor ni. ia hanyalah satu tools untuk melaksanakan tanggungjawab asal manusia; jadi hamba dan khalifah. dia berbeza tau dengan “kejar dunia tapi tak tinggalkan akhirat”! jeng jeng, fikir jangan tak fikir.

i can still remember satu waktu where i was asked why do i want to be a doctor. jawapan skema zaman kekanak riang: nak tolong orang. orang tu bidas saya balik, dia kata, “come on, kalau betul nak tolong orang sebanyak2nya, join the NGO then. jadik sukarelawan. kenapa kene jadik doctor??”
terdiam eden. menyampah orang bidas2 ni kan. penat nak fikir. heheh.


jadi back to our analogy.

kiranya andai laa telur kuning tu macam manusia kan i.e. ada nafsu dan cita-cita. dia still membesar menjadi anak ayam inshaAllah..sebab itu memang fitrah Allah jadikan. time baby lagi kita dah belajar menstabilkan diri time berjalan, dah belajar yang api itu panas, dah belajar makan itu mengenyangkan (susah laa nak eja perkataan ni) dan banyak lagi. sebab itu fitrah —> ‘HOW’ kepada cara kita hidup. itu laa maksud title tuh.

embrio ayam tu nanti pulak akan gunakan egg white tu utk capai matlamat yg satu i.e. jadi anak ayam yg nanti membeso jadi ayam tua. kiranya kita manusia Allah dah jadikan darah supaya dipam oleh jantung untuk perfuse semua cells and organs i.e. mereka patuh kepada Allah yang menciptakan mereka sebegitu. Allah dah tetapkan kalo kita hypovolaemic hypotension, vasovagal syncope is likely to happen sebab nak selamatkan cik otak from ischaemic injury…tapi terpulang pada manusia nak gunakan anggota badan dan otaknya, yang di’perfuse oleh darah yang taatkan perintah Allah kepada tujuan apa. inilah maksud ‘WHY’…
andai ‘WHY’ itu lari dari paksi matlamat sebagai hamba dan khalifah, jadilah kita orang yang mengabaikan perintah Allah dan pecah amanah!

sumber muntalaq blog

لئيبة said...

x aci la..kak teah mmg dh tau..hehe x da la

hahaha...soalan dh terjawab..
x pe..sy akan copy jwpn ni g atas..

muzaha said...

dua-dua penting...putih dan kuning telor...seperti telinga dan mata..dua-dua penting

rakan seperjuangan dakwah dan tarbiah