(: Salam Ukhuwah & Salam Perjuangan :)

Syukran Jazilan atas kunjungan :D
Semoga apa yang tercoret di sini membawa manfaat pada semua~


more at Islamic-Testi


"Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah pada Tuhanmu dengan hati yang redha dan di redhaiNya maka masuklah kedalam golongan hamba-hambaKu, dan masuklah ke dalam syurgaKu [89:27-30]


Sunday, February 28, 2010

Sambutan Maulidurrasul 1431 H






Tahniah dan syabas kepada pasukan sainsri kerana mendapat tempat ketiga dalam acara perarakan tersebut.

Wednesday, February 17, 2010

kuning dan putih?

بسم الله الرحمن الرحيم

analogi telur dengan kita...
antara kuning dan putih telur...mana yang lebih penting?




–> basically egg yolk paling penting sebab dia laa nanti yang nak jadi anak ayam tu, but then without the egg white, dari mana boleh ia dapat sumber segala food itu kan?…. jangan nak jawab kulit telur aaa, pelangkung karang :P

itu lah tafsiran tak resmi yang suruh kita semua ni “mengejar akhirat tapi jangan tinggalkan dunia”. kita buat sesuatu dengan aim dalam kepala sentiasa untuk perkiraan/penghisaban akhirat, maknanya melihat dunia dari jendela akhirat. apa-apa yang ada di dunia ni are tools untuk kehidupan abadi di akhirat nun, sama je macam ijazah doctor ni. ia hanyalah satu tools untuk melaksanakan tanggungjawab asal manusia; jadi hamba dan khalifah. dia berbeza tau dengan “kejar dunia tapi tak tinggalkan akhirat”! jeng jeng, fikir jangan tak fikir.

i can still remember satu waktu where i was asked why do i want to be a doctor. jawapan skema zaman kekanak riang: nak tolong orang. orang tu bidas saya balik, dia kata, “come on, kalau betul nak tolong orang sebanyak2nya, join the NGO then. jadik sukarelawan. kenapa kene jadik doctor??”
terdiam eden. menyampah orang bidas2 ni kan. penat nak fikir. heheh.


jadi back to our analogy.

kiranya andai laa telur kuning tu macam manusia kan i.e. ada nafsu dan cita-cita. dia still membesar menjadi anak ayam inshaAllah..sebab itu memang fitrah Allah jadikan. time baby lagi kita dah belajar menstabilkan diri time berjalan, dah belajar yang api itu panas, dah belajar makan itu mengenyangkan (susah laa nak eja perkataan ni) dan banyak lagi. sebab itu fitrah —> ‘HOW’ kepada cara kita hidup. itu laa maksud title tuh.

embrio ayam tu nanti pulak akan gunakan egg white tu utk capai matlamat yg satu i.e. jadi anak ayam yg nanti membeso jadi ayam tua. kiranya kita manusia Allah dah jadikan darah supaya dipam oleh jantung untuk perfuse semua cells and organs i.e. mereka patuh kepada Allah yang menciptakan mereka sebegitu. Allah dah tetapkan kalo kita hypovolaemic hypotension, vasovagal syncope is likely to happen sebab nak selamatkan cik otak from ischaemic injury…tapi terpulang pada manusia nak gunakan anggota badan dan otaknya, yang di’perfuse oleh darah yang taatkan perintah Allah kepada tujuan apa. inilah maksud ‘WHY’…
andai ‘WHY’ itu lari dari paksi matlamat sebagai hamba dan khalifah, jadilah kita orang yang mengabaikan perintah Allah dan pecah amanah!

sumber muntalaq blog

poco-poco harus diharamkan...??

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah kerana kita semua masih bernafas lagi dengan izinNya. Saya ingin berkongsi dengan rakan-rakan semua tentang tarian poco-poco yang sedang hangat ditarikan oleh semua lapisan masyarakat, umumnya masyarakat kita yang beragama Islam terutama ketika manghadiri kursus.

Sebenarnya tarian poco-poco ini berasal dari Filipina bukannya dari Indonesia. Ia ditarikan oleh masyarakat yang beragama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk salib. Mungkin kita tidak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yang baru tanpa usul periksa.



Inilah cara musuh-musuh Islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yang telah difatwakan haram kerana menyerupai agama Hindu. Cuma tarian poco-poco ini belum difatwakan haram lagi.

Marilah kita sama-sama fikirkan. Saya dulu pernah terfikir, kenapa tarian itu dimulakan daripada kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman? Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak menarikan lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.

Semoga mendapat perhatian pihak berkenaan agar mengkaji secara terperinci tentang kesahihan perkara ini, asal usul dan kesannya kepada akidah umat Islam dan mengeluarkan fatwa tentang tarian ini, agar Umat Islam tidak berterusan di dalam kelalaian dan keasyikkan menarikan tarian ini.

*sumber:ukhti Nurul Fatihah Amir(K.N Nuqaba')

Tuesday, February 16, 2010

Apa misi kita??

بسم الله الرحمن الرحيم

Tahukah kita apa misi kita dilahirkan ke dunia sebenarnya??adakah cuma dengan bangun,makan,tidur dan kemudian mengulangi bnda yg sama setiap hari.hidup kita satu pengembaraan.pengembaraan yg kita sendiri x tahu...bila kita akan jmpa penghujungnya.sebagai muslim,apa misi kita sebenarnya??bila kita x knl siapa diri kita..kita x tahu apa misi kita..pernahkah kita berfikir sejenak kenapa wujudnya kita didunia..

Kita diturunkan dimana kita diperlukan.ketahuilah misi kita didunia ini adalah utk memakmurkan muka bumi.Kita beranggapan negara kita dh mencapai kemakmuran dan keamanan krna telah bebas dr penjajah2 barat.namun, sedarkah kita..sebenarnya kita masih dijajah...

misi kita


Dan (ingatlah)ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat,"Aku hendak menjadikan khalifah di bumi." Mereka berkata, "Apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merosak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memujiMu dan mensucikan namaMu?" Dia berfirman, sungguh, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui."
(Al-Baqarah 2:30)

Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu.
(Az-Zariyat 51:56)

Seperti yang telah dinyatakan diatas..tugas kita adlah utk beribadah dan sbgi khalifah di muka bumi Allah.kita bukan sahaja hamba tp juga khalifah.khalifah yang bertanggungjwb dlm membangunkan Islam di dunia.Kita dilahirkan didunia adlh utk beribadah kepdaNya.layakkah kita tinggal di muka bumi Allah,makan rezeki Allah, dpt nikmat2 yg selamanya milik Allah dan sebagainya...tp kita melakukan maksiat kepadaNya.kita jarang sekali bersyukur kepada pencipta kita..bahkan sering bangga dengan apa yang bukn milik kita..

Allah memberikan setiap makhluknya dengan kelebihan dan kebolehan.Kelebihan yg ada pada manusia adalah kurnian Allah.tp sejauh mana kita menggunakan kebolehan yang diberikan pd kita.adkah kearah perkara munggkar atau menjadikannya 1 kemudahan utk kta mencapai misi kita.

Maka apakah (Allah) yang menciptakan sama dengan yang tidak dapat menciptakan (sesuatu)?Mengapa kamu tidak mengambil pengajaran?
(An-Nahl 16:17)


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


kelebihan kita
>IQ
>EQ
>Kebolehan
>Suara
>Badan

banyak org tidak sedar yang dia mempunyai kelebihan.ada juga sedar dirinya punya kebolehan tp tidak tahu bagaimana utk menggunakan kebolehan yang ada..dan ada juga dan tidak mahu menggunakan kebolahannya pada yang betul..

orang yang tidak menjalankan tugasnya/misinya didunia adalah seperti lebihan dunia..hanya menyemakkan dunia, mengurangkan oksigen dan menambah karbon dioksida..=P padahal dia tidak menyumbang apa-apa pada dunia..

rakan seperjuangan dakwah dan tarbiah